Çayda çıra halk oyunu

Çayda çıra halk oyunu hangi yöreye aittir?

Çayda Çıra, Elazığ yöresine ait halay türünden halk oyunu. Dünyada "Mumlu Dans" olarak da bilinir. Genellikle sazsız olarak, "nanay" adı verilen türküler eşliğinde oynanır. Eskiden yalnızca kadınlar oynarken, günümüzde halk oyunları toplulukları tarafından gösteri amacıyla kadınlı erkekli oynanmaktadır.

Çayda çıra oyunu nasıl ortaya çıktı?

Ne kadar mum varsa köyde toplatır, tabaklara dizer ve orada bulunanların ellerine tutuşturur. Kendisi de başa geçerek mumların ışığında oynamaya başlar. Çalgıcılar hemen bu oyuna uygun bir müzik bulurlar. … Böylece çayda çıra oyunu ve melodisi ortaya çıkar.

Çayda çıra ne zaman çıktı?

Oyunun 200-300 yıllık bir mazisi olduğu söylenir. Oyun Elazığ'ın her tarafında bilinir ve oynanır. Hatta, son zamanlarda Elazığ dışına da taşarak Malatya ve Diyarbakır'da da çeşitli şekillerde oynanmaya başlamıştır. Çayda Çıra oyunu sürekli olarak kendi melodisi ile oynanır.

Çayda çıra kaç kişiyle oynanır?

En az iki kişi ile oynanır. Kadınlı erkekli de oynanmaktadır.

Mengi hangi yöreye aittir?

8-Mengi Oyunu Ege ve Akdeniz Bölgesinde bu oyun sıkça oynanır.

Halay halk oyunu hangi yöreye aittir?

Halay, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgesinde oynanan halk oyunlarının genel ismidir.

Mengi oyunu hangi yöreye aittir?

İzmir'in Naldöken ve Narlıdere (şimdi İzmir'in ilçesi) köylerinin düğünlerinde erkekler sabaha karşı halka olur ve zurnasız olarak davulcuyu ortaya alıp oyuna geçerler, el ele sıçraşıp dönerler. Zaman zaman halkadan kimi şunun, kimi bunun aklına gelişigüzel bir l'f gelir.