Divanı mezalim görevlileri

Divan ı Mezalim görevi nedir?

Divan-ı Mezalim hem icra hem de kaza gücü ile donatılmış mazlum kişilerin şikayetleri üzerine hukuki olan anlaşmazlıkları çözen yüksek bir yargı organı olarak bilinmektedir. Yasama ve yargı organları da birleşerek Divan-ı Mezalim'i oluşturmuştur.

Divan ı Mezalim ne demek?

Mezâlim divanı ise, "hem icra hem de kaza gücü ile donatılmış olan ve mazlumların şikâyetleri üzerine hukuki anlaşmazlıkları çözümleyen yüksek bir yargı organı"dır. Yürütme ve yargı organı birleşerek, Divan-ı Mezalim organını meydana getirmiştir (Cin ve Akgündüz, 1990: 266).

Divanı Mezalim hangi dönemde ortaya çıkmıştır?

Tolunoğulları Devletinden sonra Mısır'da kurulan ikinci Türk devleti olan Ihşidîler Devleti (935-969) döneminde de mezâlim oturumları tertip edilmiştir.

Mezalim Mahkemeleri nelerdir?

Mezâlim Mahkemeleri, İslâm Tarihinde daha ziyade normal mahkemelerde halledilemeyenolağanüstü davalara bakan “mahkemeler üstü bir mahkeme” gibi işlev görmekte idi. Bumahkemelere genellikle halife veya hükümdar ya da adaletin tevzii hususunda onlara vekaletedebilecek liyâkatte kişiler başkanlık ederlerdi.

Divan ı Hümayun nedir kısa bilgi?

Divan-ı Hümayun. Osmanlı İmparatorluğu'nda, padişah sarayında toplanan ve şimdiki Bakanlar kurulu gibi memleketin önemli işlerini gören, bu arada müracaat dilekçelerini de kabul ederek bir çeşit yüksek mahkeme vazifesi de gören kurumdur. Dîvân-ı Hümâyûn, Topkapı Sarayındaki Kubbealtı dairesinde toplanırdı.

Divanı israf nedir?

Divan-ı işraf, denetlemeden sorumlu bir divan olarak karşımıza çıkmaktadır. Askeri ve adli işler dışında denetlemeler yapan bu divan mali ve idari yönetim ile ilgili işleri yönetir idi. Divan-ı İnşa'ya bağlı müfettişlere ise Müşrif denilmektedir.

Mezalim hakimi ne demek?

Mezalim hakimin görevi nedir? Divan-ı Mezalim, adalet sağlama konusunda en yüksek otorite olmuştur. Bu nedenle temyiz makamı olarak değerlendirilmiş ve günümüzde görev yapan Yargıtay'a ve İstinaf Mahkemelerine benzetilmiştir. Mezalim mahkemeleri de üst mahkeme sıfatıyla, temyiz davalarına bakar ve karara bağlardı.